De vier factoren die je biologische leeftijd veranderen

Onze werkelijke leeftijd is één ding, maar onze biologische leeftijd zou weleens belangrijker kunnen zijn. En die wordt bepaald door factoren als overgewicht, roken en chronische depressie.

Voor mannen is het slecht nieuws: ons geslacht bepaalt mede onze biologische leeftijd, zeggen onderzoekers van het Amsterdam UMC, en mannelijk zijn, is ook een factor die zorgt voor een snellere veroudering.

Onze biologische leeftijd kan worden gemeten aan de hand van de lengte van onze telomeren, de kapjes aan het uiteinde van chromosomen die korter worden naarmate we ouder worden, door epigenetische veranderingen, ofwel chemische veranderingen in ons DNA, en door veranderingen in RNA, eiwitten en metabolieten.

De wetenschappers hebben vier belangrijke factoren ontdekt die onze biologische leeftijd beïnvloeden, hoewel ze niet weten of die synergetisch werken.

Aan de hand van een analyse van bloedmonsters werd de biologische leeftijd bepaald van 3.000 vrijwilligers, waarna die werd vergeleken met een profiel van hun leefstijl en voedingspatroon. Van de vele elementen die in het profiel waren opgenomen, leken de vier belangrijkste te zijn: het geslacht, een hoge BMI, roken en het metabool syndroom, vaak een voorloper van diabetes type 2. De biologische leeftijd van mensen met een chronische depressie was ook hoger.

Hoewel elk van deze factoren op zichzelf staat, zagen de onderzoekers dat degenen met de hoogste biologische leeftijd vaak alle vier de kenmerken hadden.

Bron: eLife, 2021; 10: e59479