De waarheid achter gezondheidsmythen

Met een ui naast je bed verdwijnt je verkoudheid, drink cranberrysap bij een blaasontsteking en kippensoep verdrijft de griep. Allemaal gezondheidsmythen die inmiddels generatie op generatie worden doorgegeven, maar kloppen deze wel? Wat is een mythe en wat werkt nu echt?

In het boek Kusje Erop onderzoeken gezondheidsjournalist Tijn Elferink en huisarts Rutger Verhoef gezondheidsmythes. In samenwerking met Onderzoeksbureau Motivaction voerden zij een onderzoek uit onder ruim duizend Nederlanders. Door middel van gesprekken met experts, eigen experimenten en de laatste wetenschappelijke inzichten zijn ze op zoek gegaan naar de waarheid achter 70 van deze mythes.

Al in de inleiding van het boek vertellen ze dat 86 procent van de Nederlanders online zoekt naar informatie over zijn of haar gezondheid. Met 65 procent is Google hierbij de grote favoriet. In tegenstelling tot websites van patiëntenverenigingen; hiervan maakt maar 23 procent gebruik. De mythen worden met name online in stand gehouden. Facebook en blogs over gezondheid zijn een bron van overleving voor deze verhalen.

Neem nu bijvoorbeeld de cranberrysap voor de blaasontsteking. Een middel dat vrouwen in grote getalen gebruiken. Verhoeff: ‘Cranberrysap en vitamine C helpen voorkomen dat bacteriën zich vastklampen aan het slijmvlies van de blaaswand.’ Cranberrysap en vitamine C kunnen een blaasontsteking niet genezen, maar wel helpen voorkomen. ‘Veel water drinken en eventueel antibiotica is het enige dat helpt bij een blaasontsteking’, stelt Elferink.

Niet alle mythen hoeven verkeerd uit te pakken. ‘Bij verkoudheid kan een ui door het tranende effect zelfs wat verlichting geven,’ aldus Elferink. Alle informatie klakkeloos overnemen van Google en andere berichten kan wel problemen veroorzaken. ‘Soms kan onjuiste informatie mensen onterecht bang maken of een probleem juist laten onderschatten,’ aldus Verhoeff.

Ben je dus bewust van gezondheidsmythen, check of de bronnen betrouwbaar zijn. In onze nieuwe rubriek Gezondheidsmythen gaan ook wij op onderzoek uit. In de eerste editie van Gezondheidsmythen werpt Cindy de Waard een kritische blik op de beweringen over zoetstoffen. Dit nummer verschijnt rond 27 februari.

Bekijk het boek >>

Ontvang Medisch Dossier thuis met de nieuwe rubriek Gezondheidsmythes >>