Depressief door te weinig cholesterol

Cholesterol is al lange tijd een punt van discussie. Te veel lijkt niet goed te zijn, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat te weinig cholesterol ook ongunstige effecten op de gezondheid kan hebben.

Een te hoge cholesterolwaarde in het bloed wordt al lange tijd in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Er zijn grote voorstanders en tegenstanders van deze theorie. Ondanks de controverse rondom de gezondheidsrisico’s van cholesterol, is in de loop der jaren de maximale gezonde cholesterolwaarde steeds verder verlaagd. Langzaamaan ontstaan er echter tekenen dat er ook zoiets bestaat als een te laag cholesterol. Een tekort aan cholesterol blijkt allerlei gezondheidsklachten te veroorzaken.

Gevolgen van een tekort

Mexicaanse wetenschappers vonden een verband tussen een te laag cholesterolgehalte en het ontstaan van depressie. Zij onderzochten 467 mensen, waarvan ongeveer de helft een ernstige depressie doormaakte. Bloedonderzoek toonde aan dat de mensen die depressief waren, beduidend lagere cholesterolwaarden hadden dan de gezonde mensen in de controle groep. Opvallend was dat het ging om een verlaagd LDL-cholesterol en triglyceriden. Twee stoffen die bestempeld worden als slecht cholesterol. Het blijkt dat dit ‘slechte’ cholesterol belangrijk is voor de functie van de serotonine-transporter in de hersenen. Zodra de transporter minder goed functioneert, verhoogt de kans op een depressie.

Er zijn al langere tijd aanwijzingen dat een te laag cholesterol en het gebruik van statines allerlei ongewenste effecten kan hebben op de gezondheid. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor verschillende hormonen en ook de aanmaak van vitamine D in de huid vindt alleen plaatst als er voldoende van de bouwstof aanwezig is. Het wordt tijd dat artsen kritischer gaan kijken naar de optimale cholesterolwaarde, want minder is niet altijd beter.

Bron: BMC Psychiatry. 2018; 18: 7.