Depressief? Misschien ligt de oorzaak in uw darmen


Onze darmen zijn slimmer dan u denkt – en zouden wel eens de gesteldheid van onze mentale gezondheid kunnen bepalen. De micro-organismen in onze darmen – beter bekend als het microbioom – beïnvloeden ons humeur en gevoel van angst. Ook zouden ze chronische problemen, zoals depressie of bipolaire stoornis, kunnen veroorzaken.

Hoe vreemd het ook lijkt, volgens onderzoekers is het iets wat we allemaal wel eens hebben meegemaakt. Wanneer we bijvoorbeeld ‘kriebels in de buik’ hebben als we zenuwachtig zijn.

In een experiment met laboratorium ratten hebben zij vernomen dat het aantal micro-organismen in de darmen van de dieren verminderde wanneer ze stressvolle situaties meemaakten. Richting het einde van het zeven weken durende experiment leek het erop dat de ratten alle gevoel voor plezier verloren en vertoonden ze wanhopig gedrag.

Een andere groep ratten vertoonden hetzelfde gedrag toen de micro-organismen van de eerste groep ratten in hun darmen werden geplaatst, wat een causaal verband tussen hun darmgezondheid en mentale toestand zou suggereren.

Andere onderzoekers hebben geconstateerd dat een vergelijkbare vermindering in het darmmicrobioom plaatsvond bij mensen met een depressie of bipolaire stoornis.
Bron: Neuopsychopharmacology, 2016; doi: 10.1038/npp.2016.239