Depressies komen uit de darmen en betere voeding is de oplossing

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst en depressies, zitten niet altijd tussen de oren. In feite ontstaan ze vaker in de darmen. En het eten van fruit en groenten is een betere manier om ze te behandelen dan met antidepressiva.

Gezond eten – en een dieet dat weinig snel verteerbaar en bewerkt voedsel bevat – vermindert depressieve klachten aanzienlijk, zeggen onderzoekers. Het verhoogt ook het gevoel van welzijn en verbetert de stemming. Dit wijst er op dat psychische problemen meer te maken hebben met onze voeding en de gezondheid van onze darmen, stellen onderzoekers van de Universiteit van Manchester.

Ze analyseerden gegevens van bijna 46.000 mensen en het resultaat was dat ‘een gezonder dieet de stemming van mensen kan verbeteren’, zegt hoofdonderzoeker Joseph Firth.

Afvallen en minder vet eten kunnen, in combinatie met het eten van voedzamer voedsel, allemaal bijdragen aan het psychisch welbevinden.
De bevindingen werden gerepliceerd in een andere studie, waaruit bleek dat het eten van slechts één extra portie groenten en fruit per dag hetzelfde positief effect had op het psychisch welbevinden als ten minste 10 minuten lopen gedurende acht extra dagen per maand.
‘Mensen die meer groente en fruit eten, rapporteren een beter psychisch welbevinden en meer tevredenheid met het leven,’ zegt onderzoeker Neel Ocean van de Universiteit van Leeds.

Manchester studie: Psychosom Med, 5 februari 2019
Leeds studie: Soc Sci Med, 2019; 222: 335–45