Depressieve kinderen lopen later meer risico op chronische ziekten

Kinderen of tieners met een depressie hebben als volwassenen een veel hoger risico op een breed scala aan chronische ziekten.

Hoewel middelenmisbruik het verband gedeeltelijk kan verklaren, spelen ook andere, ongedefinieerde factoren een rol, zeggen onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden.

In totaal verhoogt depressie in de jeugdjaren de kans op het ontwikkelen van 66 chronische gezondheidsproblemen en het risico op vroegtijdig overlijden.

De onderzoekers volgden de gezondheid van ongeveer 1,5 miljoen Zweedse jongens en meisjes, van wie er 37.000 op 5- tot 19-jarige leeftijd de diagnose depressie hadden gekregen. De depressieve kinderen hadden veel meer kans op een reeks chronische gezondheidsproblemen, waaronder slaapstoornissen, diabetes type 2, virale hepatitis en nier- en leveraandoeningen. Hun kans op vroegtijdig overlijden was ook zes keer zo hoog.

Vrouwen die een depressie hadden gehad, hadden meer kans op urineweg-, luchtweg- en maagdarminfecties, terwijl de mannen een hoger risico liepen op obesitas, schildklierproblemen, coeliakie en eczeem.

De onderzoekers zeggen niet zeker te weten of depressie een oorzaak was van chronische gezondheidsproblemen of dat er een ongedefinieerd onderliggend probleem was dat verantwoordelijk was voor beide.

JAMA Psychiatry, 2020; e203786