Deprimerend: FDA geeft zelfmoordschandaal twee jaar na dato toe

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de waakhond op het gebied van geneesmiddelen, heeft eindelijk toegegeven dat antidepressiva het aantal zelfmoorden onder kinderen verdubbelen, een feit dat bijna twee jaar in de doofpot heeft gezeten. Een van de experts van de FDA, Andrew Mosholder, ontdekte het in 2004. In augustus van dat jaar lekten zijn bevindingen uit naar de media. Desondanks stond de FDA hem niet toe zijn resultaten te publiceren.
Nu is het onderzoek van Mosholder eindelijk uitgekomen en het blijkt extreem verontrustend leesvoer. Mosholder had 24 onderzoeken geanalyseerd met 4582 patiënten die een van negen antidepressiva gebruikten. Zelfs na uitsluiting van 260 van de 427 zelfmoorden of pogingen daartoe bleek nog steeds dat de middelen het risico van zelfmoord onder kinderen en adolescenten bijna verdubbelden.
Als de belangrijkste rol van de FDA bestaat uit het bewaken van de veiligheid van het Amerikaanse publiek, waarom werd dit verschrikkelijke nieuws dan zo lang onder de pet gehouden? En hoeveel kinderen hebben zich in de tussentijd van het leven beroofd? Hun ouders hebben het recht dat te weten7.
7Arch Gen Psychiatry, 2006; 63: 332-9