Dertig minuten per dag staan vermindert de kans op een hartaanval

Dertig minuten per dag zitten vervangen door wat eenvoudige dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, huishoudelijk werk of zelfs staan, kan een gigantisch effect hebben op de gezondheid van uw hart. Deze ene simpele verandering vermindert uw kans op een fatale hartaanval met 24 procent, blijkt uit een recent onderzoek.

Tot nu toe veronderstelden experts dat de positieve effecten alleen optreden bij high-impact oefeningen of aerobics, maar onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden hebben als een van de eersten aangetoond dat zelfs alledaagse lichte activiteiten een positief effect kunnen hebben.

Toenemende voordelen

Als u gedurende 30 minuten per dag uit uw luie stoel komt is dat goed voor uw hart, zelfs als u alleen maar even gaat staan, een stukje wandelt of wat licht huishoudelijk werk doet. Maar de voordelen nemen wel toe naarmate de activiteit intensiever wordt: 10 minuten matige tot intense activiteit per dag, zoals een stevige wandeling, vermindert de kans op een fatale hartaanval met 38 procent, en met 30 minuten per dag vermindert het risico met 77 procent.

De wetenschappers baseerden deze conclusie op een onderzoek onder een groep van 851 Zweedse volwassenen, van wie de gezondheid en het activiteitsniveau gedurende bijna 15 jaar werd gevolgd.

In eerdere studies stelden de Karolinska-onderzoekers vast dat mensen die meer dan 10 uur per dag zitten 2,5 keer meer kans hebben op een vroegtijdige dood in vergelijking met mensen die minder dan 6,5 uur per dag zitten.

Bron: Clin Epidemiol, 2018; 10: 179–186