13-03-2018

Deze invloed kan griep op het brein hebben

Een onderzoek met 180 muizen toont aan dat het langdurig hebben van de griep mogelijk een negatief kan hebben op uw brein.

De muizen werden geïnfecteerd met verschillende soorten griep. Een groep kreeg de H1N1-variant, deze griep is vergelijkbaar met de Spaanse griep die 100 jaar geleden rondwaarde. Een andere groep muizen kreeg het H3N2 virus, dit virus is de veroorzaker van de Hong Kong-griep in 1968. Weer een andere groep kreeg het H7N7, een variant van de vogelgriep.

Hersenen bestuderen

De muizen moesten vervolgens verschillende opdrachten uitvoeren. Hiermee probeerden de onderzoekers te achterhalen hoe het gesteld was met het leervermogen en het geheugen van de muizen. Een opdracht was bijvoorbeeld om uit een doolhof te komen, na slechts enkele trainingssessies. Ook werden de hersenen van de muizen bestudeerd nadat deze na 30, 60 of 120 dagen dood waren.

Structurele veranderingen in het brein

Het leervermogen en geheugen van de muizen die waren geïnfecteerd met H7N7 en H3N2 bleek aanzienlijk verslechterd. Het leervermogen en geheugen bleek zelfs na 30 dagen nog steeds slechter dan normaal. Ook werden, een maand na de infectie, nog structurele veranderingen in het brein gevonden die na de infectie waren ontstaan. Na 120 dagen bleek alles weer zoals voorheen te zijn. Onderzoeker Kristin Michaelsen-Preusse meldt dat wanneer dit geëxtrapoleerd zou worden naar de levensduur van de mens, het herstel meerdere jaren in beslag zou nemen.

Verschillende effecten

Het is al bekend dat het brein reageert op infecties, stelt onderzoeker Martin Korte. Echter is er nog niet onderzocht wat hierna gebeurt. Zo was het opvallend dat H3N2 langdurig invloed had op het brein, terwijl dit virus niet actief was in het brein. H1N1 had juist geen langdurige impact op de hersenen en was ook niet actief in het brein.

Bij het onderzoeken van het brein werd met name gekeken naar de hippocampus, dit deel is van cruciaal belang voor het leervermogen en het geheugen.

Mocht de hypothese van de onderzoekers kloppen, dan kan dit mogelijk verklaren hoe virale infecties neurologische aandoeningen als alzheimer en depressie kunnen bevorderen. Hieruit valt dan ook te verklaren dat ouderen die de griep hebben gehad hierna nog voor een langere periode gedesoriënteerd kunnen zijn. Tevens kan dit onderzoek handvaten bieden om een overdreven immuunreactie in het brein in de toekomst te voorkomen.

Bron: J Neurosci. 2018 Feb 27. pii: 1740-17.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....