Deze producten reduceren de kans op bepaalde typen kanker

Veel groenten en fruit zijn rijk aan biochemici carotenoïden. Deze stoffen verminderen de kans op borst- en prostaatkanker.

De biochemici carotenoïden, ook wel vitamine A-achtige stoffen genoemd, zouden volgens verschillende studies niet alleen de kans op borst- en prostaatkanker verminderen, maar ook op darmkanker. Het onderzoek werd uitgevoerd door University Cancer Center.

Carotenoïden

Voor deze Chinese epidemiologische studie werden 845 mensen met darmkanker naar hun dieet gevraagd. Hetzelfde werd gedaan bij een groep van 845 mensen zonder darmkanker. Er werd bepaald hoeveel carotenoïden er dagelijks geconsumeerd werden. Op basis van deze gegevens werden de deelnemers over vier groepen verdeeld. Bij de eerste groep werd een geringe hoeveelheid carotenoïden gemeten. Met deze gegevens zetten de onderzoekers de kans op darmkanker op 1 voor deze groep. Maar hoe meer carotenoïden geconsumeerd werden, hoe kleiner de kans op darmkanker.

Bèta-cryptoxanthine

Uit het onderzoek bleek dat met name wanneer er veel bèta-cryptoxanthine in de voeding voorkwam, de kans op darmkanker afnam. Lycopeen en alpha-caroteen kwamen op een gedeelde tweede plaats. Bèta-caroteen had een minder overtuigende werking. En de stoffen luteïne en zeaxanthine hadden volgens de onderzoekers helemaal geen beschermende werking tegen darmkanker.

Bronnen

Producten die rijk zijn aan bèta-cryptoxanthine zijn onder andere paprika, peper en pompoen. Pompoen is ook rijk aan alpha-caroteen, evenals wortels. Lycopeen is weer te vinden in watermeloen en bewerkte tomatenproducten.

Bron: Eur J Nutr. 2015 Jun;54(4):619-28