Deze simpele toepassing maakt broccoli nóg gezonder

Broccoli is de krachtpatser onder de groente. Zijn kracht heeft hij voornamelijk te danken aan sulforafaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sulforafaan vele gezondheidsvoordelen heeft. Het is een krachtige antioxidant en de voornaamste bioactieve stof uit broccoli. Daarnaast kunnen we door enkele simpele toepassingen in de bereidingswijze van de groente de heilzame werking van sulforafaan zelfs verviervoudigen. De hoogste tijd om de antioxidant onder de loep te nemen.

Allereerst de bekendste gezondheidsvoordelen van sulforafaan op rij. Zo blijkt uit onderzoek dat de stof ontstekingen in het lichaam tegengaat. Het stimuleert het ontgiften in lichaamscellen. Het beschermt de hersenen tegen degeneratieve ziektes als alzheimer. Werkt preventief tegen kanker en gaat deze ziekte mogelijk ook tegen, hiervoor zouden drie tot vijf porties broccoli per week voldoende zijn om het risico op kanker met 30 tot 40 procent te verlagen. Sulforafaan versterkt het immuunsysteem. Laat het LDL- en het totale cholesterol dalen en het HDL-cholesterol stijgen. Het verlaagt de bloeddruk en beschermt de huid en ogen tegen schadelijke UV-A en UV-B stralen. Daarnaast gaat de stof ook nog eens de maagzweer veroorzakende bacterie H. pylori tegen, ondersteunt en verbetert het de werking van de lever en beschermt het tegen de schadelijke effecten van luchtvervuiling.

Mosterdzaad

Het mag duidelijk zijn dat sulforafaan veel goeds doet voor ons lichaam. Om zoveel mogelijk van deze krachtige stof binnen te krijgen, kunnen we broccoli op verschillende manieren bereiden. Zo blijkt uit recent onderzoek dat door toevoeging van mosterdzaad aan gekookte broccoli de hoeveelheid sulforafaan toeneemt. Mosterdzaad bevat namelijk veel van de stof myrosinase, dat de stof glucosinolaat – welke veel voorkomt in broccoli – op zijn beurt weer omzet in sulforafaan.

Een andere manier om veel van het krachtige antioxidant binnen te krijgen is door het drinken van een verse groentesap met broccoli. Ook daaraan kan mosterdzaad worden toegevoegd voor een extra boost. Ook broccolikiemen zijn een rijke bron van de stoffen glucorafine en myrosinase, waardoor er sulforafaan gevormd wordt.

Bron: aHealthylife.nl