Deze stof uit borstvoeding kan meerdere soorten kanker genezen

In moedermelk zit een stof die kankercellen kan doden, genaamd Hamlet. Onderzoekers zijn inmiddels zo ver dat ze deze stof op grote schaal in synthetische vorm kunnen produceren. Dit betekent dat het nu klaar is om verder ontwikkeld te worden tot een kanker medicijn.

Klinische testen

Alles is klaar om de stappen te nemen die nodig zijn, om op de markt te komen. Uitgebreide klinische testen met als einddoel een nieuwe kanker therapie ontwikkelen. Deze testen, gericht op darm-, blaas- en baarmoederkanker, zullen op grote schaal gaan plaatsvinden.

Een alternatief voor chemotherapie en bestraling

Het blijkt dat Hamlet alleen de kankercellen aanvalt. De toediening van deze stof zou dan ook een mooi alternatief voor chemotherapie en bestraling kunnen zijn. Bij deze therapieën worden namelijk niet alleen kankercellen gedood maar ook gezonde cellen raken beschadigd. Er is ook geen sprake van de andere vervelende bijwerkingen die chemo met zich meedraagt, namelijk misselijkheid en haarverlies.

Per toeval ontdekt

De ontdekking kwam per toeval, toen de Zweedse Professor Catharina Svanborg onderzoek deed naar antibiotica. Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar nieuwe antibacteriële stoffen, die zich veel in moedermelk bevinden. De stof die werd ontdekt kan het verdedigingsmechanisme van kankercellen omzeilen en ze van binnenuit vernietigen. Inmiddels is er meer onderzoek naar het eiwit gedaan. Wetenschappers suggereren dan ook dat borstvoeding niet alleen blaaskankerpatiënten kan genezen, maar ook bij darm- en baarmoederhalskankerpatiënten zou helpen.

Bron: The Telegraph