DHA vertraagt Alzheimer

Visolie heeft wellicht een sleutelrol in de preventie of vertraging van de ziekte van Alzheimer, een degeneratieve hersenziekte.
Bij een nieuw onderzoek is ontdekt dat DHA (docosahexaeenzuur) de voortgang van Alzheimer aanzienlijk vertraagt doordat de karakteristieke plaques in de hersenen afnemen. DHA is een omega-3-vetzuur dat in hoge concentraties voorkomt in koudwatervissen en in soja. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.
Het belangrijkste nadeel van het onderzoek is dat het over muizen ging en niet over mensen. Afgezien van de ethische kwestie is het hierdoor niet zeker of de resultaten ook gelden voor mensen. Doen ze dat wel, dan is het goed nieuws.
De onderzoekers gebruikten muizen die genetisch veranderd waren zodat ze de ziekte van Alzheimer zouden ontwikkelen. Een groep muizen kreeg voedsel versterkt met DHA, de andere groep kreeg normaal voedsel met weinig DHA. Na vijf maanden (naar schatting equivalent aan enkele mensenjaren) had de DHA-groep 70 procent minder stapeling van amyloide plaques in de hersenen, het kenmerk van de ziekte van Alzheimer2.
2J Neurosci, 23 maart 2005 online