Diabetes door cola light

De kunstmatige zoetmakers in caloriearme dranken en cola zijn geen inactieve stoffen. Ze veranderen de manier waarop het lichaam suiker verwerkt en veroorzaken mogelijk diabetes. De zoetmakers laten de insuline- en glucoseconcentraties in het bloed acuut stijgen. Daardoor wordt de gebruiker op den duur ongevoelig voor insuline en vergroot de kans op diabetes.
Vroeger werd aangenomen dat kunstmatige zoetmakers geen effect op onze stofwisseling hadden en dat ze geschikt waren om op een calorievrije manier drankjes te zoeten. Maar onderzoekers van de medische faculteit van de Washington University in St. Louis hebben ontdekt dat ze veel meer doen. In het maag-darmkanaal en de alvleesklier zitten receptoren die vrijwel identiek zijn aan die in de mond. Deze receptoren reageren op alles wat zoet smaakt – kunstmatig én natuurlijk – door hormonen als insuline af te geven.
De theorie werd onderzocht bij een groep van zeventien mensen met ernstig overgewicht en een gemiddelde BMI-score (body mass index) van 42. Zij kregen gewoon water en water gezoet met de kunstmatige zoetmaker sucralose. Nadat de deelnemers het gezoete water hadden gedronken, steeg hun insulinewaarde met 20 procent. Dat is een natuurlijke en ‘goede’ reactie, want het lichaam gebruikt de insuline om de verhoogde glucosewaarden aan te pakken. Maar als iemand regelmatig caloriearme dranken en cola met deze zoetmakers drinkt, kan hij uiteindelijk wel ongevoelig worden voor insuline.

Bron: Diabetes Care, 2013;36:2530-5