Diabetes kan met een caloriearm dieet worden teruggedrongen

Diabetes is geen ziekte die alleen onder controle moet worden gehouden. Ze kan worden teruggedraaid met een caloriearm dieet, zonder medicijnen te gebruiken, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Het eten van slechts 850 calorieën per dag dringt type 2 diabetes – waarvan bekend is dat het een ‘leefstijlziekte’ is – terug, omdat ze vaak wordt veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte.

Binnen een jaar was de diabetes bij de helft van een groep diabetici – die gedurende drie en vijf maanden een dieet volgden – verminderd, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Newcastle. In die periode verloren alle deelnemers gemiddeld 10 kg gewicht, en een kwart van hen raakte minstens 15 kg kwijt.

Een van de onderzoekers, prof. Michael Lean van de Universiteit van Glasgow, veronderstelt dat een dieet met weinig calorieën diabetes kan terugdraaien, zelfs bij mensen die er al zes jaar aan lijden.

In deze studie werd het dieet uitgeprobeerd bij 306 mensen bij wie in de afgelopen zes jaar de diagnose diabetes was gesteld. Ze waren allen tussen de 20 en 65 jaar oud, met een body mass index (BMI) tussen de 27 en 45. De helft van de groep volgde gedurende drie tot vijf maanden een streng caloriearm dieet (825 tot 850 calorieën per dag), terwijl de anderen de standaard medische behandeling kregen.

Na een jaar was bij de helft van de mensen met een caloriearm dieet de diabetes teruggedraaid, tegenover slechts 6 procent in de standaardgroep, die gemiddeld slechts 1 kg gewicht verloor. Zeven van de mensen met een caloriearm dieet ondervonden lichte klachten, waaronder buikpijn en -krampen, maar die waren bij niemand zo ernstig dat ze moesten stoppen met het dieet.

Bron: Lancet, 2017; doi: 10.1016/S0140-6736(17)33102-1