Diabetici gebaat bij eten van linzen

Het eten van linzen kan het risico op diabetes type 2 sterk verlagen. Door de helft van een portie witte rijst of aardappelen te vervangen door gekookte linzen, daalt de bloedsuiker met respectievelijk 20 en 35 procent.

Het effect van grote groene linzen was het sterkst bij het vervangen van de helft van de rijst. De glucose in het bloed daalde ook sterk als aardappel voor de helft werd vervangen, blijkt uit een publicatie van Canadese onderzoekers in The Journal of Nutrition. De daling bij het vervangen van rijst en aardappel is zelfs zo groot dat de onderzoekers durven te stellen dat een gezondheidsclaim op linzen mogelijk is.

Twee groepen van 24 gezonde volwassenen werden onderzocht. De onderzochte groepen kregen hiervoor een maaltijd met rijst of aardappel of juist een helft rijst of aardappels en de andere helft linzen. De typen linzen bestonden uit grote of kleine groene linzen of halve rode linzen.

Glycemische index

Het doel van de onderzoekers was om te bepalen in welke mate de bloedsuiker reageerde als de helft van voeding werd vervangen door eten met lage glycemische index (GI) hebben. De GI wordt gehanteerd om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en hoe snel glucose in het bloed wordt opgenomen.

Voeding met een hoge GI zijn bijvoorbeeld aardappels, wit brood, popcorn en witte rijst. Ook wel voeding met snelle koolhydraten genoemd. Met name (volkoren) pasta, peulvruchten en fruit vallen onder een lage GI, de langzame koolhydraten.

Bron: J Nutr. 2018 Apr 1;148(4):535-541.