Dit effect heeft pepermuntextract op de gezondheid

Uit een studie, waaraan Britse, Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben meegewerkt, blijkt dat een polyfenolrijk pepermuntextract de cognitieve vermogens van zowel mannen als vrouwen met geheugenproblemen ondersteunt.

Vanaf het veertigste levensjaar daalt het werkgeheugen met zo’n tien procent per tien jaar. In deze studie werd echter een verbetering van vijftien procent vastgesteld. Het onderzoek, dat wel werd gesponsord door de fabrikant, laat zien dat niet alleen het cognitieve vermogen verbeterde, maar ook de slaap, alertheid, vitaliteit en stemming.

Het onderzoek

De pepermuntvariatie zou een hoger gehalte aan bepaalde stoffen bevatten, zoals rozemarijnzuur (8 procent), caftarine en salvianolzuren. De onderzoekspopulatie, met een leeftijd tussen de 50 en 70 jaar, werd in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg dagelijks geen pepermuntextract, de tweede groep kreeg 600 milligram van het extract per dag en de derde groep kreeg 900 milligram van het extract per dag, voor een periode van 90 dagen.

Toename in het werkgeheugen

Bij de groep die dagelijks 900 milligram van het extract kreeg was een sterke toename in het werkgeheugen gezien in vergelijking met de andere twee groepen. Wat betreft andere cognitieve factoren, zoals aandachtsspanne en snelheid van het geheugen, was er geen significante verbetering te zien.

Een verbeterde stemming

Ook was in de groep die 900 milligram per dag van het extract kreeg een verbetering in stemming te zien die bij de andere groepen niet waarneembaar was. Tevens bleek in deze groep de slaap verbeterd te zijn, met name het in slaap vallen. Op scores voor bijvoorbeeld angst, depressie, woede, verwardheid en vermoeidheid leek het extract geen invloed te hebben.

Bron: J Altern Complement Med. 2018 Jan;24(1):37-47.