Dit is waarom Mozart een medicijn is voor epilepsie

Dat klassieke muziek cholesterol en hartslag verlagen, daar schreven we al eerder over. Ook kon je eerder lezen over het effect van Mozart op epilepsieaanvallen. Luisteren naar één lied van Mozart blijkt de hersenen van mensen met epilepsie te kalmeren en door een nieuwe studie¹ weten we nu ook waarom.

Zestien patiënten die niet reageerden op epilepsiemedicatie kregen muziek van Mozart te horen. Dat ging om het muziekstuk van Mozart dat al in eerdere onderzoeken naar voren kwam als rustgevend voor de hersenen: Mozarts Sonate voor twee piano’s in D Major K448.

K448 is het muziekstuk waar het zogenaamde ‘Mozart-effect’ op rust. In 1993 beweerden onderzoekers al dat deze muziek een positieve uitwerking had op het brein.² In de nieuwe studie onderzochten de onderzoekers vooral de effecten van de structuur van het nummer.

De zestien deelnemers luisterden 60 tot 90 seconden naar fragmenten. Door middel van hersenimplantaten ontdekten de onderzoekers dat de elektrische pieken afnamen na dertig seconden, met name in de delen van de hersenen waar emotie een rol speelt. Niet alleen Mozart werd beluisterd, ook konden de deelnemers genieten van muziek van Wagner. Zonder effect. Na negentig seconden was geen enkele verandering te zien in hersenactiviteit. Dus alleen Mozart’s K448 werkt.

De onderzoekers menen dat de verklaring ligt in de opbouw van de muziek. Het effect was groter bij bepaalde delen van de muziek waarop een soort overgang te horen was. Vooral bij muziekfragmenten die langer duurden dan tien seconden. De overgangen tussen de verschillende melodieën blijken dus een positief effect te hebben op de hersenen.

 

 

Bronnen:
1:  Nature, 2021: 11; 16490
2: Wiley, 2021: 10.1111; 14758