Dit land eet het gezondst

Presentatoren Jimmy Doherty en Kate Quilton gingen op zoek naar de beste diëten van de wereld. Nederland bleek het niet zo slecht te doen met een plek op nummer tien. Toch bleek één land met stipt op nummer één te staan.

Voor dit onderzoek werd een lijst met de beste voedingspatronen samengesteld op basis van de wekelijkse boodschappen en de maaltijden die typisch waren voor het betreffende land. Tevens werd er gekeken naar de hieraan gerelateerde cijfers van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoogste levensverwachting

Het bleek dat IJsland bovenaan de lijst staat. Dit komt door hun typische menu, dat voornamelijk bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit en zou bijdragen aan minder gevallen van Alzheimer, beroertes, diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast is de levensverwachting van de mannen in IJslandse mannen het hoogst met 81 jaar. Nou heeft het niet meteen zin om ook zo te eten als de IJslanders. Zij hebben namelijk een unieke genenpool en daarnaast is er maar weinig vervuiling op het eiland.

IJsland vs de Marshalleilanden

Doen de IJslanders het zo goed, doen de bewoners van de Marshalleilanden het toch een stuk minder goed. Deze eilanders zouden namelijk het slechtste dieet ter wereld hebben. Er wordt weinig vers voedsel gegeten en juist veel voedsel uit blik, goedkoop en vet vlees en witte rijst. In het verleden was hier nog geen sprake van, toen werd er juist vaak voor verse producten gekozen die jagers en verzamelaars meenamen. Toen Amerika in 1944 de eilanden bezette, werden de bewoners van het eiland verdreven van hun jacht- en visgrond. Hierdoor werden ze afhankelijk van het Amerikaanse importvoedsel. Dit voedsel heeft er voor gezorgd dat een amputatie de meest uitgevoerde operatie is op het eiland, ten gevolge van diabetes.

Bron: World’s Best Diet

Reacties