Doorbraak in astma-onderzoek

Een team van Ierse en Duitse onderzoekers heeft ontdekt dat het zogeheten Caspase 11-eiwit in combinatie met factoren als een slechte luchtkwaliteit kan resulteren astma. Dit eiwit kan een ontsteking in de longen triggeren.

Caspasen zijn gespecialiseerde enzymen die eiwitten afbreken. De afgebroken cellen geven in dit afbraakproces hun inhoud vrij, wat weefsels in ons lichaam kan irriteren. De ontstekingen die dan volgen, gaan onder meer gepaard met ademhalingsproblemen. 

Dit eiwit speelt ook een rol bij de bestrijding van schadelijke bacteriën. Verontreinigende stoffen in de lucht, zoals pollen en huisstofmijt, vormen triggers voor de Caspase-11 om in actie te komen. Het het eiwit kan daardoor overactief worden. Het vormt dan de belangrijkste aanjager van een schadelijke allergische reactie die tot astma leidt.

Nieuwe behandeling op termijn

Milde astma kan worden behandeld met geneesmiddelen zoals inhalators, maar ernstige astma is veel moeilijker te behandelen en soms ook fataal. Bovendien komt astma steeds vaker voor. Caspase-11 is niet eerder onderzocht in relatie tot astma. Volgens de onderzoekers kan het Caspase-11 eiwit helpen bij het genezen van deze ziekte. Zij menen dat de bevindingen van hun onderzoek daarom een doorbraak vormen voor voor toekomstige behandelingen van astma.

Bron: Nat Commun,2020,11,1055