Doorbraak in behandeling artritis

Een internationaal team van wetenschappers uit Gent, Athene en Tokyo heeft een belangrijke vondst gedaan. In hun onderzoek naar reumatoïde artritis hebben ze ontdekt dat de celdood van een type immuuncel een van de oorzaken van de aandoening is. Belangrijker is dat het team een eiwit, A20, heeft gevonden dat de dood van deze immuuncellen kan verhinderen.

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische en progressieve ontstekingsziekte die de gewrichten treft. De ziekte zorgt voor pijnlijke zwellingen die resulteren in botafbraak en misvorming van gewrichten. Er is nog geen remedie bekend voor RA. Op dit moment worden patiënten behandeld met ontstekingsremmende medicatie die RA slechts afremt, maar niet geneest.

Ontstekingen

Tot voorheen waren de biologische mechanismen van RA onbekend bij wetenschappers. Nu de celdood van de immuuncellen als een van de oorzaken van RA is geïdentificeerd kan de ziekte beter worden begrepen. Het team van wetenschappers kwam erachter dat het afsterven van de cellen zorgt voor ontstekingen die het begin van artritis vormen. Nu blijkt dat het afsterven van de immuuncellen kan worden voorkomen met het eiwit A20, is er hoop dat artritis in de toekomst beter kan worden bestreden.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek zal zich richten op het belang van voorkomen van celdood als anti-ontstekingsfunctie bij andere ziektes. Een aantal farmaceutische bedrijven zijn al medicatie aan het ontwikkelen die celdood voorkomen. De hoop van de wetenschappers is dat de ontwikkelde medicatie mensen die lijden aan ontstekingsziektes beter gaat helpen.
Bron: Nat Cell Biol. 2019 May 13.