Dorpsbewoners winnen gevecht tegen zendmast


Bewoners van het Engelse dorpje Meir hebben na zeventien jaar hun gevecht gewonnen tegen een zendmast voor mobiele telefonie. Ze denken dat deze mast verantwoordelijk is voor het overlijden aan kanker van vijf inwoners.
Hoewel de eigenaar van de zendmast, het bedrijf EE (vroeger Orange), ontkende dat de masten een gevaar voor de gezondheid zijn, heeft het bedrijf de zendmast in Meir twee jaar geleden uit bedrijf genomen en onlangs ontmanteld.
De dorpsbewoners hadden in 2000 een vereniging opgericht om de 25 meter hoge mast weg te krijgen, nadat sinds de plaatsing van de mast in 1993 vijf inwoners aan kanker waren overleden. Uiteindelijk gingen ze met hun zaak zelfs naar het Britse parlement.
De woordvoerder van de groep, Jean Hopkins, zei: ‘Het is een lang, moeilijk en frustrerend karwei geweest. Het betekent veel voor de vereniging om te zien dat ons harde werken vruchten heeft afgeworpen.’
Sommige inwoners namen bovendien zelf maatregelen: ze brachten folie aan op daken en hingen speciale gordijnen op om te voorkomen dat de radiosignalen van de mast hun huizen binnendrongen.
The Daily Telegraph, 17 februari 2017