Dranken voor peuters zijn onnodig

Fabrikanten van baby- en peutervoeding en -dranken worden ervan beschuldigd dat ze overbodige en ongeschikte producten aan de man brengen, zo blijkt uit een recent vernietigend rapport.

De meeste Amerikaanse fabrikanten komen met een of meerdere gezondheidsclaims die pertinent onwaar zijn. Eén product wordt zelfs omschreven als ‘het nummer 1-merk dat door kinderartsen wordt aanbevolen’, ook al adviseert de Amerikaanse beroepsorganisatie van kinderartsen (de American Academy of Pediatrics) om peuters vanaf één jaar dierlijke melk te geven, en om voor die tijd alleen babypoedermelk te gebruiken als borstvoeding niet mogelijk is.

Onderzoekers van het College of Global Public Health van de New York Universiteit stellen dat de marketingpraktijken van de fabrikanten ‘een gezonde voeding van heel jonge kinderen in de weg staan’.

De fabrikanten werden er al eerder van beschuldigd dat ze moeders misleiden door hen te laten geloven dat flessenvoeding beter is dan borstvoeding. In de meest recente studie keken de onderzoekers naar producten voor peuters tot drie jaar (waarvoor fabrikanten hun marketinguitgaven recent verhoogden) en ontdekten een vergelijkbaar patroon van misleidende claims.

Bijna alle producten die getest werden bestonden uit poedermelk, plantaardige olie, glucosestroop of andere zoetstoffen, en bevatten meer natrium en minder proteïnen dan koemelk.

De onderzoekers doen een beroep op de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, de US Food en Drug Administration (FDA), om betere richtlijnen voor ouders op te stellen en de gezondheidsclaims van fabrikanten te toetsen.

Bron: Prev Med, 2018; 109: 11–16