Drie essentiële tips voor een lang en gezond leven

Verrijk uw dagelijks dieet met pure chocolade, koffie en olijfolie als u lang en gezond wilt leven, zo blijkt uit twee recente studies.

De combinatie van pure chocolade met olijfolie is vooral goed voor de gezondheid van het hart, terwijl koffie drinken verband houdt met een langer leven. Mensen die minstens vier koppen koffie per dag drinken, hebben 64 procent minder kans op een vroegtijdige dood. Het eten van chocolade met olijfolie is zelfs beter voor uw hart dan de Italiaanse rode appelsoort Panaia, die erom bekend staat dat hij de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

Onderzoekers van de Universiteit van Pisa in Italië voerden een eenvoudige test uit bij 26 vrijwilligers met minstens drie van vier risicofactoren voor hartziekten: een hoge bloeddruk, roken, een familiegeschiedenis van hartziekten, of een hoog cholesterolgehalte.

De vrijwilligers aten gedurende vier weken veertig gram pure chocolade per dag. Tijdens de eerste twee weken bevatte de chocolade ook extra-vergine olijfolie en de volgende twee weken werd de chocolade verrijkt met Panaia appels. Veranderingen in de stofwisseling, het cholesterolgehalte en de bloeddruk werden geregistreerd vóór, tijdens en aan het eind van het onderzoek.

De chocolade die verrijkt was met olijfolie zorgde voor een significante toename van endotheel progenitor cellen (voorlopercellen uit het beenmerg en het bloed). Deze cellen herstelden beschadigde bloedvaten, waardoor de metabole veranderingen die gepaard gaan met hartziekten verminderden. En het resultaat was veel beter dan dat van de met appels verrijkte chocolade.

In een andere studie, die de gezondheid en de leefstijl van ongeveer 20.000 mensen van middelbare leeftijd in kaart bracht, ontdekten onderzoekers dat het drinken van koffie verband houdt met een langer leven.

De onderzoekers volgden deze groep mensen gedurende tien jaar. In die tijd overleden 337 deelnemers, maar dit aantal was aanzienlijk lager onder de mensen die minstens vier kopjes koffie per dag dronken. Gemiddeld genomen hadden zij 64 procent minder kans op een vroegtijdige dood in vergelijking met hen die zelden of nooit koffie dronken. En er was een verdere afname van 22 procent voor iedere twee extra koppen per dag bovenop de eerste vier.

De onderzoekers van het ziekenhuis van Navarra in Pamplona, Spanje, controleerden ook voor andere mogelijke redenen voor de langere levensduur, zoals een mediterraan dieet, andere diëten, leeftijd en sekse.

De positieve effecten van koffie lijken nog verder toe te nemen naarmate we ouder worden, zo stelden de onderzoekers vast.

Bron: Proceedings of the European Society of Cardiology Congress, 26–30 August 2017, Barcelona, Spain