Drink bietensap om gezond oud te worden

Drink bietensap als je gezond je oude dag wil beleven. Iedereen wil gezond en actief genieten van het leven, of je nu jong of oud bent. Een nieuwe studie laat zien dat het drinken van bietensap je hierbij kan helpen. Het drankje bevordert een mix van mondbacteriën die zorgt voor gezondere bloedvaten en een betere hersenfunctie.

Rode bieten zijn, net als spinazie, sla en selderij, rijk aan organisch nitraat. Orale bacteriën spelen een rol bij het omzetten van dit nitraat in stikstofmonoxide. Deze stof helpt vervolgens weer bij het reguleren van bloedvaten en chemische boodschappen van de hersenen. Wanneer je ouder wordt, is er kans dat de productie van stikstofmonoxide afneemt. Dit wordt geassocieerd met slechtere bloedvaten en een mindere cognitieve gezondheid.

Eerdere studies over orale bacteriën waren vooral gericht op gezonde mensen versus zieke mensen, stellen onderzoekers van de universiteit van Exeter. Deze nieuwe studie onderzoekt voor het eerst nitraatrijke voeding bij oudere mensen.

Gedurende twee periodes van tien dagen namen 26 gezonde ouderen in de leeftijd van 70 tot 80 jaar deel aan de studie. In een periode dronken zij twee keer per dag bietensap en in de tweede periode twee keer per dag een placebosap. De resultaten toonden hogere niveaus van bacteriën die geassocieerd zijn met een goede vasculaire en cognitieve gezondheid, en lagere niveaus van bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking. Daarnaast nam de bovendruk van hun bloeddruk af met vijf punten (mmHG).

De onderzoekers concludeerden dat deze bevindingen aantonen dat nitraatrijke voeding – in dit geval bietensap – na tien dagen het oraal microbioom ten goede kan veranderen en op langere termijn kan zorgen voor vertraging van negatieve cognitieve en vasculaire veranderingen. Veranderingen die vaak te maken hebben met ouder worden.

Bron: Redox Biol. 2021 May; 41: 101933