milieu en chemicaliën

E-sigaret veroorzaakt toch longziekte

Elektronische sigaretten mogen dan een gezondere keus zijn dan echte sigaretten, maar ze bevatten nog steeds giftige stoffen die de longen en het immuunsysteem kunnen beschadigen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
De damp van e-sigaretten laat een spoor na van vrije radicalen die ook in sigarettenrook te vinden is. Bovendien maakt e-roken de roker vatbaarder voor luchtweginfecties. Hoewel e-sigaretten geen tabak bevatten, zit er wel nicotine in, waardoor ze bijna net zo verslavend zijn als gewone sigaretten.
De onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit geven toe dat hun resultaten alleen gebaseerd zijn op testen bij laboratoriummuizen. Er zijn niet genoeg gegevens uit studies bij mensen om definitieve uitspraken te kunnen doen.
Niettemin vrezen de onderzoekers dat e-sigaretten ontstekingen en andere schade in de longen kunnen veroorzaken, en eventuele bacteriële of virale infecties zouden kunnen verergeren. In het onderzoek waren de muizen niet in staat dergelijke infecties te bestrijden; sommige muizen verloren gewicht en andere stierven.
Bron: PLOS One, 2015; doi: 10.1371/journal.pone.0116861