E-sigaretten exploderen, maar niemand meldt het

E-sigaretten exploderen, maar niemand meldt het
Het roken van elektronische sigaretten – het zogeheten vapen – zou veiliger moeten zijn dan het roken van echte sigaretten. Maar sommige zijn ontploft en hebben ernstige brandwonden in het gezicht veroorzaakt. Er is echter niemand die zich met dit probleem bezighoudt.
Een ziekenhuis in Noord-Carolina meldt dat het in het afgelopen halfjaar 10 patiënten met ernstige brandwonden en breuken heeft behandeld – en zelfs iemand die blind was geworden – nadat een e-sigaret die ze aan het roken waren, explodeerde.
‘We weten van brandwondencentra door de hele VS dat het probleem groot is,’ zegt Calre Meernik van de Universiteit van Noord-Carolina in Chapel Hill.
Een deel van het probleem is dat meldsystemen geen categorie hebben voor dit gevaar, dus artsen en patiënten kunnen een dergelijk incident nergens melden. De Amerikaanse Vereniging voor Brandveiligheid kreeg in 2015 slechts vijftien meldingen van brand en explosies van e-sigaretten, terwijl de Amerikaanse Brandwondenstichting in hetzelfde jaar gegevens had van minstens een paar honderd gevallen.
Bron: BMJ, 2016; 354: i5024