E-sigaretten kunnen nog steeds gewoon roken als gevolg hebben

Weerhouden e-sigaretten mensen ervan om gewone sigaretten te roken? Niet altijd: mensen die e-sigaretten met een hoog nicotinegehalte gebruiken, hebben meer kans om weer gewone sigaretten te gaan roken, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Uit de studie onder 181 studenten in Californië bleek dat degenen die e-sigaretten gebruiken met het hoogste nicotinegehalte veel meer kans hadden om binnen de zes maanden weer gewone sigaretten te roken.

Maar ook als ze niet opnieuw sigaretten gingen roken, hadden ze meer kans om nog steeds te ‘dampen’, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië. De studenten gebruikten e-sigaretten met verschillende concentraties nicotine, gaande van 0 tot 18 mg/ml of meer.

We weten niet veel

E-sigaretten die nicotine bevatten worden nu tot de tabaksproducten gerekend en de verkoop wordt door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) op dezelfde manier gereguleerd als sigaretten.

Maar wat weten we eigenlijk over de veiligheid van e-sigaretten op de lange termijn? Eigenlijk niet veel, en daarom stelt een groep Britse politici een speciaal onderzoek in naar “de grote hiaten” in onze kennis. De groep zal ook de effectiviteit van e-sigaretten als een middel om te stoppen met roken onderzoeken, en, of ‘dampen’ minder impact heeft op de gezondheid dan echte sigaretten.

Dit onderzoek volgt op het besluit om in de “Stoppen met Roken”-campagne van de Britse overheid e-sigaretten aan te bevelen als een manier om te stoppen met het roken van sigaretten.

Bron: JAMA Pediatr. 2017 Dec 1;171(12):1192-1199.; BBC, 25 oktober