Echinacea werkt heel anders dan u denkt

Er is bijna geen geneeskrachtig kruid zo bekend als echinacea. Deze immuun-booster blijkt zijn werkzaamheid echter niet van de plant te verkrijgen, maar van kleine bewoners die hij met zich mee draagt.

Een krachtige, afweerversterkende plant

Veel mensen gebruiken echinacea in de vorm van een tinctuur of tabletten als de ‘R’ in de maand zit. Gebruik verhoogt de weerstand, helpt bij verkoudheid en kan mogelijk zelfs griep buiten de deur houden. Oorspronkelijk komt de rode zonnehoed uit Noord-Amerika. De indianen gebruiken de wortel om wonden sneller te laten genezen en bij koorts. Pas toen de plant naar Europa werd gehaald, ging men hem vooral gebruiken als (preventief) middel tegen verkoudheid.

Onderzoek laat zien dat een combinatietherapie van de bovengrondse delen van Echinacea purpurea en de wortel van Echinacea angustifolia het immuunsysteem het beste kan ondersteunen. De werking vindt plaats door macrofagen te stimuleren en bewegelijker te maken, waardoor ze makkelijker bacteriën en virussen kunnen opsporen en opruimen. Men ging er altijd van uit dat verschillende stoffen uit de plant verantwoordelijk waren voor deze werking, nu blijkt echter dat de plant micro-organismen met zich meedraagt die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de effecten.

Echinacea een probioticum?

Een studie heeft aangetoond dat Echinacea purpurea een sterke gemeenschap aan proteobacteriën huisvest. Wetenschappers hebben 38 verschillende bacteriën geïsoleerd van de bovengrondse delen van de plant en deze bleken voor 100 procent verantwoordelijk te zijn voor de stimulatie van macrofagen. Eigenlijk zou je de plant dus kunnen beschouwen als een probioticum. De bacteriën op de plant sturen immers het immuunsysteem aan en dat is één van de belangrijkste eigenschappen van probiotica. Deze studie laat wel zien dat het belangrijk is voor een supplement te kiezen met biologisch geteelde echinacea. Het is namelijk wel van belang dat die beestjes op de plant in het product terecht komen!

Bron: Planta Med. 2016 Sep;82(14):1258-65.