Echo niet betrouwbaar voor diagnose miskraam

Bijna een op de 23 vrouwen die van hun arts te horen kregen dat hun kind in de baarmoeder was overleden, braken daardoor een gezonde zwangerschap af. Dat komt door een onvoldoende nauwkeurige echografische diagnose.

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat bij echografie vaak een miskraam wordt ‘gezien’, terwijl de zwangerschap nog gewoon levensvatbaar is. Die fout wordt veroorzaakt door verkeerde richtlijnen voor de interpretatie van de echo, aldus het Londense onderzoek. Daarin werden ruim duizend vrouwen onderzocht met bloeding en buikpijn rond de zesde week van de zwangerschap. Het bleek dat bij ongeveer 4 procent van alle door echo geconstateerde ‘miskramen’ in werkelijkheid sprake was van een levensvatbare zwangerschap. Alle vrouwen met deze foutieve diagnose zouden echter medicatie of een curettage gekregen hebben om de baarmoeder ‘leeg te maken’, hetgeen betekent dat in het verleden waarschijnlijk veel normale zwangerschappen ten onrechte zijn afgebroken.

De onderzoekers schatten dat alleen al in Engeland op deze manier jaarlijks 400 vrouwen met gezonde zwangerschappen deze verkeerde diagnose krijgen.

Bron: Ultrasound Obstet Gynecol, 2011; doi: 10.1002/uog.10075