Een beetje beweging verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Er is niet veel nodig voor een gezond lichaam. Een beetje beweging – al is het zelfs maar twintig procent van de gemiddelde hoeveelheid beweging van gezonde mensen – is voldoende om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Dit is goed nieuws voor mensen die geen discipline kunnen opbrengen voor een trainingsprogramma. “Geringe verbeteringen van de conditie is genoeg – je hoeft geen grote atleet te zijn om voordeel uit het effect te halen,” zegt Daniel Curnier van de Universiteit van Montreal, die de impact van beweging bestudeerd heeft bij 249 personen met hart- en vaatziekten.

Goed voor lichaam en geest

Curnier en zijn team hebben ontdekt dat elke vorm van beweging – al is het zelfs maar twintig procent van het nationaal gemiddelde – een positieve invloed heeft op diverse risicofactoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten. Een aantal risicofactoren zijn een te grote buikomvang, diabetes, een hoge bloeddruk, obesitas en overgewicht. Een beetje beweging kan mogelijk zelfs depressies verhelpen. Depressie wordt ook in verband gebracht met hart- en vaatziekten.

Al deze factoren creëren samen een “perfecte storm”, meestal het gevolg van onze moderne manier van leven, die bijdraagt aan ’s werelds grootste doodsoorzaak: hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten is jaarlijks verantwoordelijk voor 31 procent van alle doden.

Gepresenteerd tijdens het Canadees Cardiovasculair Congres op 21 oktober 2016, Montreal, Quebec