Een beetje chocola kan diabetes voorkomen

Een beetje chocola kan diabetes voorkomen
Het dagelijks eten van een stukje pure chocola verlaagt uw insulineresistentie. Dat betekent dat u minder kans loopt op diabetes en hart- en vaatziekten.
Onderzoekers weten niet precies hoeveel u nodig hebt om het risico te verminderen. Sommige mensen die ze onderzochten aten wel 100 gram per dag: meer dan een gangbare reep in Nederland. Maar de meesten aten een hoeveelheid die overeenkwam met ongeveer 25 gram.
Toen de onderzoekers naar de leefstijl en het dieet van 1153 mensen tussen de 18 en 69 jaar keken, bleken de chocolade-eters hun insulineresistentie te hebben verminderd en hun leverenzymen verbeterd. Insulineresistentie wordt beschouwd als het stadium dat voorafgaat aan de diagnose van diabetes type 2, en dat kan tot hart- en vaatziekten leiden.
Chocolade bevat veel polyfenolen en waarschijnlijk zorgen die voor het heilzame effect, aldus de onderzoekers van het Luxemburgse Gezondheidsinstituut. Dat betekent dat ook koffie en thee de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen natuurlijke en bewerkte chocolade. Maar voordat u aan de chocola gaat: bedenk dat ook lichaamsbeweging, voeding en andere leefstijlfactoren een belangrijke rol spelen, aldus de onderzoekers.
Bron: British Journal of Nutrition, 2016; 115: 1661