Een beetje zelfliefde vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Egocentrische mensen werden ooit verguisd als onderdeel van de ‘ik’-generatie, maar een beetje eigenliefde is echt goed voor je, vooral als je een vrouw bent.

Vrouwen die wat meer ‘compassie met zichzelf’ hebben – verlagen hun kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hun slagaderwanden zijn gezonder en ze hebben minder plaque-opbouw, een van de vroege indicatoren van hartaandoeningen, in vergelijking met vrouwen die ‘gewoon doorgaan’ of ‘zichzelf hard aanpakken’ wanneer ze met tegenspoed worden geconfronteerd.

Een groep van 200 vrouwen tussen de 45 en 67 jaar werd gevraagd aan te geven hoe vaak ze zich ontoereikend voelden of teleurgesteld waren over zichzelf. Degenen die de meeste zelfcompassie toonden, hadden volgens echografie de gezondste slagaderen.

Vrouwen zijn meestal de primaire verzorgers die zich op het gezin concentreren en dat gold nog sterker tijdens de coronapandemie, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh. Daarom is het voor hen nog belangrijker om wat tijd voor zichzelf te vinden, zegt hoofdonderzoeker Rebecca Thurston.

Naast een beetje zelfliefde, kan het beoefenen van technieken zoals mindfulness hen helpen het hart gezond te houden.

Bron: Health Psychol, 2021; 40: 747–53