Zonneschijn

Een beetje zon (en een vitamine D-supplement) helpt om kanker te overleven

Buiten in de zon zitten en uw vitamine D aanvullen veroorzaakt geen kanker, het verlaagt juist de kans op overlijden aan deze ziekte.

Een beetje zonnebaden, een vitamine D-supplement slikken en vitamine-D-rijke voeding eten, kan helpen om kanker te overleven. De vitamine beschermt ook tegen hartziekten en diabetes en zorgt voor sterkere botten.

De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine D, vooral wie op het noordelijk halfrond woont. Als de zon wel schijnt, schrijven ‘veilig zonnen’-richtlijnen ons daarnaast voor om ons te bedekken of in de schaduw te blijven. Een tekort aan deze essentiële vitamine maakt ons vatbaarder voor een reeks ziekten en verdubbelt onze kans op alvleesklierkanker.

Vitamine D-gebrek stond op de agenda bij het jaarcongres van de American Society of Clinical Oncology, waar verscheidene onderzoeksrapporten werden gepresenteerd. Onderzoekers van de Michigan State University analyseerden gegevens van meer dan 80.000 mensen en ontdekten dat drie jaar of langer een vitamine D-supplement slikken de sterfte aan alle vormen van kanker verlaagde met 13 procent.

Onderzoek van de universiteit van Madrid wees uit dat de sterfte aan prostaatkanker afnam met 38 procent na drie jaar lang een dagelijkse inname van een vitamine D-supplement, terwijl onderzoekers van Allgheny Health Network Cancer Institute concludeerden dat vitamine D-gebrek het risico op alvleesklierkanker verdubbelt.

American Society of Clinical Oncology annual conference, June 3, 2019