Een derde van de diabetici stopt met geneesmiddel vanwege ernstige bijwerkingen

De bijwerkingen van ‘s werelds meest voorgeschreven middel tegen diabetes zijn zo ernstig dat ongeveer een derde van de patiënten stopt met het innemen ervan, zo blijkt uit een recente studie.

Metformine (merknaam o.a. Glucophage) is ontwikkeld voor het behandelen van diabetes type 2, maar het veroorzaakt vaak een scala aan maagdarmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en braken.

Als gevolg daarvan stopt ongeveer een derde van de patiënten met de medicatie zonder dit aan hun arts te vertellen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Surrey.

Diabetici stoppen ook met andere geneesmiddelen, zij het niet in deze mate. Ongeveer 23 procent stopte met het gebruik van een van de sulfonylurea, zoals gliclazide, die tot een plotselinge daling in het bloedsuikergehalte kunnen leiden met duizeligheid en flauwvallen voor gevolg; en 20 procent stopte met pioglitazon (merknaam Actos), een middel dat bijwerkingen heeft als botpijn, oogproblemen, een laag bloedsuikergehalte en zelfs fatale leveraandoeningen.

Dit stoppen met medicatie zou kunnen betekenen dat veel diabetici weinig doen om hun ziekte te bestrijden, althans als ze hun dieet niet aanpassen.
‘We weten al lang dat veel van de medicijnen die voorgeschreven worden tegen chronische ziekten nooit ingenomen worden,’ stelt hoofdonderzoeker Andy McGovern.

McGovern en zijn team analyseerden hoe 1,6 miljoen diabetici omgingen met hun medicatie door klinische trials en studies te bestuderen.

Bron: Diabetes Obes Metab, Nov 14, 2017