Een dwangstoornis kan worden veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht

Heeft u een dwangstoornis, ook wel obsessief-compulsieve stoornis (OCD) genoemd? Dan zou het zomaar kunnen dat dit komt omdat u op het noordelijk halfrond woont en niet genoeg zonlicht krijgt, suggereert een recente studie.

Mensen met een dwangstoornis – waarbij de patiënt voortdurend dingen moet controleren of steeds dezelfde rituelen herhaalt – hebben specifieke slaapproblemen, die vaker optreden bij mensen op het noordelijk halfrond.

Dit komt doordat mensen in deze regio’s minder zonlicht krijgen, wat het synchroniseren van de biologische klok bemoeilijkt, stellen onderzoekers van de Binghamton Universiteit in New York.

De onderzoekers merkten op dat OCD-patiënten moeite hebben om in slaap te vallen en vervolgens ‘s ochtends niet op tijd uit bed komen. Laat opstaan betekent ook dat mensen minder zonlicht zien, en dit kan een vicieuze cirkel worden, wat leidt tot nog ernstigere slaapproblemen.

Door alle beschikbare literatuur over de prevalentie van de dwangstoornis in verschillende landen te bestuderen, konden de onderzoekers een statistisch verband tussen OCD en de breedtegraad aantonen. Hoe verder mensen van de evenaar woonden, hoe groter de kans was dat de diagnose OCD werd gesteld.

Bron: J Obsess Compuls Relat Disord, 2018; 18: 25