Een eenvoudig middel tegen verkoudheid voorkomt de groei van kanker

Wie had dat gedacht? Eenvoudige middelen tegen een verkoudheid, die u zo bij de drogist kunt kopen, verhinderen de verspreiding van kanker, zo bleek uit onderzoek.

NAC (N-acetylcysteïne) is een middel dat slijmvlies doet slinken, maar het voorkomt ook de groei en verspreiding van kankercellen die stromatumoren worden genoemd.

Stromatumoren maken deel uit van een proces dat speciale ‘transporteiwitten’ (in het bijzonder lactaat) bevat die energie leveren aan nabijgelegen cellen.

NAC-middelen tegen een verkoudheid verminderen het aantal transporteiwitten met 80 procent, waardoor de voedseltoevoer naar de kankercellen efficiënt werd geblokkeerd, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Salford.

In laboratoriumtests observeerden de onderzoekers een ‘bijna volledige reductie’ van de transportgenen wanneer een verkoudheidsmiddel werd toegevoegd aan borstkankercellen.
Dezelfde frappante resultaten werden waargenomen bij twaalf vrouwen die wachtten op een borstoperatie.

De vrouwen kregen gedurende drie weken de maximale dosis van een NAC-verkoudheidsmiddel toegediend. Biopten voor en na deze behandeling lieten zien dat de hoeveelheid transportcellen met 80 procent verminderde. De behandeling stopte de groei en verspreiding van de borstkanker bijna volledig en maakte de kanker veel minder agressief.

Hoge niveaus van de transporteiwitten wijzen er ook op dat de borstkanker waarschijnlijk fataal zal zijn, voegde de onderzoekers eraan toe.
De ontdekking van een zeer effectief en niet-toxisch alternatief voor chemotherapie is een ‘enorme stap voorwaarts’, zeggen de onderzoekers

Bron: Semin Oncol, 2017; doi: 10.1053/j.seminoncol.2017.10.001