Een gezond gewicht tijdens de zwangerschap is van belang

Amsterdamse onderzoekers tonen aan dat vrouwen met overgewicht of obesitas aan het begin van hun zwangerschap lagere foliumzuur-, ijzer- en vitamine-B12 waarden hebben in vergelijking met zwangere vrouwen die een gezond gewicht hebben.

Met name bij de vrouwen met obesitas is vaker sprake van deficiënties. De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens van 4243 vouwen die meededen aan de ABCD-studie. Er werd gekeken naar de micronutriëntenstatus in het bloed toen de vrouwen 12 tot 15 weken zwanger waren. Negen procent van de vrouwen bleek foliumzuurdeficiëntie te hebben, bij veertien procent was sprake van vitamine B12-defeciëntie en zes procent van de vrouwen had ijzerdeficiëntie. Ook was te zien dat vrouwen met obesitas twee tot drie keer vaker deficiënties hadden. Zo had zeven procent van de vrouwen met een gezond gewicht foliumzuurdeficiëntie. Bij de vrouwen met overgewicht was dit dertien procent en bij de vrouwen met obesitas was dit 22 procent.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon

Onderzoekers geven dan ook aan de gynaecologen en verloskundigen mee dat ze zich bewust moeten zijn van deze tekorten bij zwangere vrouwen die kampen met obesitas. Zij raden bij deze groep een bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap aan, zodat deficiënties opgespoord kunnen worden. Door deficiënties op te sporen kan de kans op tekorten verkleind worden door het gebruik van de juiste supplementen. Tevens is een passend advies over een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te raden om de kans op tekorten te verkleinen.

De gevolgen van tekorten

De behoefte aan foliumzuur, vitamine B12 en ijzer neemt toe tijdens de zwangerschap. Tekorten aan deze micronutriënten kunnen leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap. Zo kan de vrouw last krijgen van diabetes of hypertensie, maar ook minder gunstige zwangerschapsuitkomsten, zoals neurale buisdefecten. Tevens heeft het kindje op latere leeftijd een grotere kans op ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en hypertensie.

Bron: Public Health Nutr. 2018 Mar 21:1-10.