Een grote vriendenkring houdt uw hersenen jong

Misschien droomt u ervan om naar een rustige plek te verhuizen als u met pensioen gaat, maar volgens een recent onderzoek zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw geestelijke gezondheid en welzijn.

Deel uitmaken van een grotere sociale groep vertraagt het proces van veroudering van de hersenen, blijkt uit onderzoek met dieren. Deze dieren hebben een beter geheugen, en gezondere hersenen in het algemeen, in vergelijking met dieren die een meer geïsoleerd leven leiden, zeggen onderzoekers van de Ohio State University.

Op dit moment blijft hun onderzoek beperkt tot studies met muizen, waarvan sommige in een grotere groep leefden en andere alleen in paren. Desalniettemin zijn de resultaten overtuigend: muizen die gescheiden werden van de groep kregen een slechter geheugen en waren niet in staat om speeltjes te vinden nadat ze werden verplaatst. Een vergelijkbaar resultaat werd waargenomen in een ander experiment, waarbij de muizen een vluchtroute moesten onthouden.

Deze nieuwe resultaten dragen bij aan het groeiend wetenschappelijk bewijs dat een hecht sociaal netwerk en de cognitieve gezondheid hand in hand gaan. Het sleutelmechanisme zou zich in de hippocampus in de hersenen kunnen bevinden, die van invloed is op het geheugen, omdat die reageert op stimuli van sociale activiteiten en lichaamsbeweging.

Bron: Front Aging Neurosci, 2018; 10: 142

Reacties