Een jetlag? Eet tegelijk met de plaatselijke inwoner

Een jetlag? Eet tegelijk met de plaatselijke inwoners
Jetlag is voor de meeste lange-afstandreizigers een probleem. Maar proberen bij aankomst uw slaap in te halen, is waarschijnlijk niet de beste remedie. In plaats daarvan kunt u beter uw maaltijden nuttigen op de tijdstippen dat de plaatselijke inwoners dat ook doen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Cabinepersoneel dat tijdens het vliegen voortdurend verschillende tijdzones passeert, probeert een jetlag vaak te boven te komen door te slapen en geen cafeïne te nemen. Hoewel die strategieën kunnen helpen, is het beter om zo snel mogelijk volgens de lokale tijd te gaan leven, vooral qua maaltijden.
Onderzoekers van de Universiteit van Surrey ontdekten dat dit op lokale tijdstippen eten beter helpt bij het bestrijden van een jetlag dan in bed kruipen. Ze testten de theorie bij 60 cabinepersoneelsleden die over lange afstanden vlogen. De ene helft at op regelmatige momenten volgens de klok in de stad van bestemming; de andere helft hield zich niet aan een programma en at alleen als hij trek had.
Hoewel beide groepen last hadden van jetlags, waren de symptomen minder ernstig bij degenen die hun maaltijden met regelmaat aten, gebaseerd op de lokale tijd. Zij waren ook alerter, aldus de onderzoekers.
Bron: Psychol Health, 2016; 32: 61-77