Een koolhydraatarm dieet vermindert de kans op diabetes in minder dan vier weken

Als u tot de 30 procent mensen met prediabetes behoort – wat betekent dat uw bloedsuikerspiegels te hoog beginnen te worden – kunt u het best een koolhydraatarm dieet volgen. Al na een maand treden enkele belangrijke verbeteringen van uw gezondheid op, en zeker als u een vrouw bent, zo heeft een recente studie aangetoond.

Mannen en vrouwen lijken anders te reageren op een koolhydraatarm dieet. Bij mannen vermindert de hoeveelheid lichaamsvet snel, terwijl de gunstige effecten voor vrouwen subtieler, maar significanter zijn: hun slagaderen worden gezonder en flexibeler, en de kans op een hartziekte ten gevolge van de verstijving van de slagaderen wordt kleiner.

Dit opvallende verschil werd waargenomen door onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van Missouri toen ze 20 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met prediabetes op een koolhydraatarm dieet zetten.

Aan het eind van de studie, na vier weken, was het gewicht van de mannen gemiddeld met 6,3 procent gedaald en dat van de vrouwen met 4,4 procent. Maar de mate van arteriële stijfheid was bij de mannen niet veranderd, terwijl bij de vrouwen een sterke verbetering werd vastgesteld.

De verharding van de slagaderen is een van de eerste tekenen van hartaandoeningen en het lijkt erop dat dit vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Daarom heeft een koolhydraatarm dieet in het bijzonder voor vrouwen een gunstig effect.

Bron: Appl Physiol Nutr Metab, 10 mei 2018; doi: 10.1139 / apnm-2018-0113