Een minuutje wachten met doorknippen van de navelstreng kan levens redden

Slechts 60 seconden wachten met het afklemmen van de navelstreng geeft zeer premature baby’s een betere overlevingskans, waarbij het risico op overlijden en invaliditeit in de eerste twee jaar na hun geboorte met bijna een vijfde vermindert, blijkt uit nieuw Australisch onderzoek.

Deze studie, uitgevoerd in 25 ziekenhuizen in 7 landen, bekeek de gezondheidsresultaten van meer dan 1.500 premature baby’s in de twee jaar na hun geboorte.

Door het uitstellen van het afklemmen van de navelstreng stroomt meer bloed van de placenta naar de baby’s. Deze extra rode bloedcellen, immuuncellen en stamcellen helpen pasgeborenen een gezond zuurstofgehalte te bereiken en infecties onder controle te houden. Dit kan van vitaal belang zijn voor de 1 miljoen baby’s die elk jaar wereldwijd al na 30 weken zwangerschap worden geboren.

In de meeste westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Bij zeer premature baby’s wordt deze echter vrijwel onmiddellijk na de geboorte doorgeknipt, zodat de baby de dringend nodige medische zorg kan krijgen.

Volgens coauteur Professor Jonathan Morris, professor of Obstetrics and Gynaecology aan de Universiteit van Sydney en directeur Women and Babies Research aan het Kolling Instituut is het, los van verder onderzoek, nodig om het personeel op kraamafdelingen intensief op te leiden, ‘omdat het beangstigend kan zijn om de behandeling bij zeer vroege en zieke baby’s uit te stellen, maar het bewijs suggereert dat dit resulteert in de beste resultaten voor deze kinderen.’

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet Child and Adolescent Health.

Bron: The Lanchet, 2021: publ. 8 december