Een nieuw verband gevonden tussen obesitas en depressie

Een link tussen obesitas en depressiegevoelens is al vaker gelegd. De mogelijkheid voor een neuraal verband dat mensen gevoelig maakt voor zwaarlijvigheid en psychische aandoeningen is ook niet nieuw. Er was tot nu toe nog geen duidelijkheid waar en hoe dit exact werkte. Daar brengt een nieuwe studie (1) verandering in met de ontdekking van een nieuw neurologisch circuit.

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston stuitten op dit circuit in de hersenen van muizen. Door de muizen te voeden met een vetrijk dieet ontdekten zij dat deze voeding het circuit verstoort. Dit zorgde voor zowel gewichtstoename als signalen van angst en depressie.

Met genetische technieken herstelden de onderzoekers vervolgens het circuit weer tot een normale toestand waardoor de muizen weer afvielen en de angst- en depressiegevoelens verdwenen. De onderzoekers noemden het opvallend dat de eetlust van de muizen niet verminderde, maar dat ze de voorkeur gaven aan gezond voedsel in plaats van vetrijk.

De geneesmiddelen zonisamide en granisetron bleken de angst en depressie eveneens sterk te verminderen en gewichtsafname te bevorderen. De onderzoekers denken dat deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe onderzoeken naar mogelijke behandelmethoden bij obesitas en depressie.

In Nederland is het aantal mensen met obesitas, een BMI van boven de 30, al jaren stijgend. In 2020 had 50 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder last van overgewicht. Hiervan had 13,9 procent last van obesitas.(2)

Bronnen
1 Mol Psychiatry (2021)
2 www.volksgezondheidenzorg.info