Eén op de zes borstkanker patiënten heeft geen knobbels

Eén op de zes vrouwen met borstkanker heeft geen typische knobbels als symptoom gevoeld. In plaats hiervan heeft ongeveer zeventien procent van de borstkanker patiënten andere waarschuwingssignalen, zoals pijn, huidafwijkingen of een ontsteking van de borst.

Laat geholpen

Vrouwen die geen knobbels voelen gaan ervan uit dat ze geen kanker hebben waardoor ze pas laat geholpen worden, zeggen onderzoekers van het University College London.

De onderzoekers hebben naar de geschiedenis gekeken van meer dan 2.300 vrouwen die gediagnosticeerd zijn met borstkanker in Engeland in 2009. Ze ontdekten dat zeventien procent geen typische symptomen als een knobbel hadden. De “zonder knobbel” symptomen zoals ze genoemd worden, omvatten afwijkingen aan de tepel, pijn aan de borst, huidafwijkingen, zweren, vormveranderingen en een geïnfecteerde of ontstoken borst. Andere symptomen kunnen ook een pijnlijke en gezwollen arm of oksel zijn.

Wat is de boodschap?

De boodschap volgens de onderzoekers is dan ook: iedere onverwachte verandering van de borst dient nader onderzocht te worden.
Gepresenteerd tijdens 2016 conferentie van het National Cancer Research Institute op 7 november 2016, Liverpool, UK