Een op zes Amerikanen slikt een psychofarmacon

Een op de zes volwassenen in de VS slikt een antidepressivum of een kalmerend middel (sedativum), en ongeveer 40 miljoen Amerikanen slikken minstens één medicijn dat inwerkt op de psyche op recept. Dat is zeker 14 miljoen meer dan uit eerdere cijfers bleek.
In werkelijkheid ligt dat aantal misschien nog hoger, omdat deze nieuwe cijfers gebaseerd zijn op meldingen van de mensen zelf over hun psychiatrische medicatie, zegt Thomas Moore van het Instituut voor Veilig Medicijngebruik in Virginia.
Ongeveer 80 procent van deze gebruikers slikt de medicijnen langdurig en mogelijk zelfs als een ‘steuntje in de rug’ om het leven aan te kunnen, wat tegen de richtlijnen voor voorschrijfgedrag is. Benzodiazepinen kennen een lange geschiedenis van afhankelijkheidsproblemen, met onder andere ontwennings- en reboundverschijnselen. (Rebound: het in versterkte mate terugkeren van verschijnselen van de aandoening als iemand stopt.) Sommige mensen slikken bovendien meerdere psychiatrische middelen tegelijk.
De onderzoekers analyseerden gegevens uit het MEPS van 2013 (een grootschalig onderzoek van de Amerikaanse overheid naar de gezondheid en behandeling van gezinnen en personen), om het percentage Amerikaanse volwassenen te berekenen dat een antidepressivum, een kalmerend of slaapmiddel of antipsychoticum slikte. De meest gebruikte medicijnen waren antidepressiva: 12 procent van de gebruikers slikte die.
In totaal slikt bijna 17 procent van de volwassenen een psychiatrisch medicijn op recept. Dat zijn er veel meer dan de 11 procent die uit eerdere enquêtes naar boven kwam.
JAMA Intern Med, 2016; doi: 10.1001/jamainternmed.2016.7507