Een rustig wandelingetje kan al zorgen voor een langer leven

Het slechte nieuws is dat dagelijks negen uur of langer achter elkaar zitten de kans op vroegtijdig overlijden verhoogtHet goede nieuws is dat elke activiteit het risico al drastisch verlaagt. 

Alle vormen van beweging, hoe licht of rustig ook – een wandelingetje of opstaan om te koken – verhogen al de kans op een langere levensduur. 

Het verschil is groot. Onderzoekers van de Noorse School of Sport Sciences analyseerden de leefstijl en gezondheid van 36.383 mensen van 40 jaar en ouder, en 2149 van de deelnemers overleden tijdens de zes jaar durende studie. 

Beweging – of het gebrek daaraan – was de sleutel voor een lang leven, zo zagen de onderzoekers. Mensen die regelmatig negen en een half uur achter elkaar zaten – de uren dat ze in bed lagen uitgezonderd – hadden de meeste kans op een vroege dood. Maar dat risico nam enorm af, zodra zij actiever werden. Zelfs langzaam lopen, koken of afwassen was al genoeg om het risico te verlagen en hoe actiever de deelnemers werden, hoe lager het risico. 

Het belangrijkste wat de onderzoekers ons willen meegeven, is dat iets doen het enige is wat telt. Ook al moet je voor je werk lang achter elkaar zitten, sta nu en dan op en loop even wat en ga in de lunchpauze ook even wandelen. 

BRON

BMJ, 2019; 366: l4570