Een vijfde chronische ziekten gevolg van overgevoeligheid

Wie een chronisch gezondheidsprobleem heeft, zoals astma, diabetes, hartziekte of een allergie, heeft 20 procent kans dat de oorzaak ligt in een overgevoeligheid voor een stof. En als dat het geval is, is de kans klein dat de arts dat ontdekt. Artsen hebben een ‘blinde vlek’ op het gebied van chemische overgevoeligheid – meestal voor huishoudelijke producten als schoonmaakmiddelen, geurstoffen en brandvertragende middelen (op nieuwe tapijten en meubels).

In een onderzoek met vierhonderd patiënten die bij dezelfde kliniek kwamen voor een chronische aandoening, bleek 20 procent overgevoelig te zijn voor een bepaalde stof, maar had de arts het verband met hun ziekte niet opgepikt. In plaats daarvan werden ze behandeld met nog meer onderzoeken en met medicijnen, terwijl hun klachten vanzelf konden overgaan als de uitlokkende stof eenvoudig uit hun leven werd verwijderd.
Aanwijzingen voor een overgevoeligheid zijn vermoeidheid, stemmingsverandering, moeite met denken of concentratie en spijsverteringsklachten, aldus de onderzoekers aan het Health Science Center van de universiteit van Texas in San Antonio.

BRON: Ann Fam Med, 2012; 10: 357-365