08-06-2017

Eenvoudige bloedtest ontdekt kanker nog voor symptomen verschijnen

Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die kanker niet alleen detecteert maar ook vaststelt waar in het lichaam de kanker zich ontwikkelt. Die doorbraak moet artsen in staat stellen de diagnose van specifieke kankers veel vroeger te stellen, voordat signalen zoals een knobbeltje zich manifesteren.

De zogenaamde CancerLocator, ontwikkeld door de universiteit van Californië, speurt naar het DNA van tumoren dat in het bloed van kankerpatiënten circuleert. De wetenschappers ontdekten dat tumoren die in verschillende lichaamsdelen opduiken elk een eigen ‘voetafdruk’ hebben die een computer kan opsporen. "De niet-invasieve diagnose van kanker is belangrijk omdat het de vroege vaststelling van kanker mogelijk maakt. Hoe vroeger de kanker wordt gespot, hoe groter de kans dat de patiënt de ziekte overwint", stelt professor Jasmine Zhou, co-auteur van de nieuwe studie.

"We hebben een computertest ontwikkeld die in een eenvoudig bloedstaal kanker kan opsporen en ook het type kanker identificeert. De technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar de potentiële voordelen voor de patiënt zijn enorm groot." Van de mensen bij wie kanker wordt vastgesteld, leeft 90 procent na vijf jaar nog indien de kanker vroeg werd ontdekt. Slechts 5 tot 15 procent overleeft die vijf jaar als de kanker pas in een gevorderd stadium wordt vastgesteld.

Voor de nieuwe test bouwden de Amerikaanse onderzoekers een computer database die de specifieke moleculaire patronen bevat die in lichaamsweefsel opduiken wanneer er een tumor is. Ongeacht de aard van de kanker duiken sporen van DNA-schade op, andere sporen zijn specifiek gelinkt aan het type weefsel waar ze vandaan komen, zoals de longen of de lever.

De onderzoekers stelden ook een ‘moleculaire voetafdruk’ samen van stalen die geen kanker bevatten.

De test werd tien keer gechekt op bloedstalen van 29 leverkankerpatiënten, 12 longkankerpatiënten en 5 borstkankerpatiënten. De test wees acht op tien kankers aan en gaf een vals positief resultaat bij minder dan 1 op 100 gevallen.

Hoewel de graad van tumor-DNA in het bloed veel lager ligt in de vroege stadia van deze kankers, kon het programma toch een diagnose stellen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Genome Biology.

Bron: https://www.demorgen.be/wetenschap/eenvoudige-bloedtest-ontdekt-kanker-nog-voor-er-symptomen-opduiken-bedcd535/

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....