Eenzaamheid is mogelijk de belangrijkste oorzaak van hartziekten

Hartziekten vormen nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in westerse landen – en eenzaamheid zou een van de belangrijkste oorzaken kunnen zijn, volgens een recente studie.

Zich eenzaam voelen verdubbelt de kans om te overlijden aan een hartaandoening. Het is een grotere risicofactor dan roken, drinken of overgewicht. Mensen die alleen wonen, maar nog steeds een actief sociaal netwerk hebben – en dus minder eenzaam zijn – lopen niet hetzelfde risico, zeggen de onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis van Kopenhagen.

De wetenschappers onderzochten meer dan 13.000 hartpatiënten en vroegen of ze alleen woonden, en of ze zich eenzaam of geïsoleerd voelden. ‘Het was belangrijk om informatie over beide groepen te verzamelen, omdat mensen alleen kunnen wonen zonder zich eenzaam te voelen, terwijl anderen niet alleen wonen en zich nog steeds eenzaam voelen,’ legt onderzoeker Vinggaard Christensen uit.

Het risico om te overlijden aan hartziekten was iets hoger bij vrouwen, maar eenzaamheid was een belangrijke factor voor beide geslachten, ongeacht of ze rookten, veel alcohol gebruikten of aan obesitas leden. Eenzaamheid is een groeiend sociaal probleem, en iets waar zorgverleners rekening mee moeten houden bij het vaststellen van hartziekten, zeggen de onderzoekers.

Bron: Jaarlijks EuroHeartCare Congres 2018 van de European Society of Cardiology, 9 juni 2018