Eenzaamheid kan leiden tot hartziekte

Eenzame mensen hebben een grotere kans op hartziekten. Sociale isolatie wakkert ontstekingsprocessen aan in het lichaam die kunnen leiden tot hartproblemen, artritis en bepaalde vormen van kanker.Hoewel veel studies al hebben vastgesteld dat eenzame mensen meer kans hebben op een chronische aandoening, is een studie van de University of Surrey een van de eerste onderzoeken naar de lichamelijke effecten van eenzaamheid.

Eenzaamheid lijkt het ontstekingsproces in gang te zetten dat veel voorkomt bij mensen die beschadigd weefsel hebben of een virus of bacteriële infectie. Hoewel ontsteking kan zorgen voor herstel en heling, beschadigt chronische ontsteking gezonde cellen, weefsels en organen, uiteindelijk leidend tot hartproblemen, artritis, diabetes en sommige kankervormen.Met name sociaal isolement lijkt te zorgen voor afgifte in de bloedbaan van C-reactieve proteïne, een ontstekingsmarker, zo ontdekten de onderzoekers na bestudering van dertig onderzoeken.

Hoewel het verband duidelijk bestaat, wisten de onderzoekers niet zeker of sociaal isolement op zichzelf de ontstekingsreactie veroorzaakte of dat het een reactie was op stress bij de eenzame persoon.De onderzoekers waarschuwden ook dat sociaal isolement en eenzaamheid niet op een hoop moeten worden gegooid. Ze zijn niet noodzakelijk hetzelfde en de bijbehorende ontstekingsreacties lijken verschillend te zijn.

BRON:

Neurosci Biobehav Rev, 2020; 112: 519–41